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Dear '''''''' '''''''''''''' 
 
 
This has reference to the series of queries you forwarded to the National Privacy 
Commission (NPC) via (3) emails dated 5, 7 and 18 October 2016, respectively, regarding 
Republic Act No. 10173, also known as the Data Privacy Act of 2012 (DPA), and its 
Implementing Rules and Regulations (IRR). 
 
Relative thereto, the Commission has prepared a consolidated Advisory Opinion that seeks 
to address those queries.  
 
 
Effectivity Date of the IRR 

 
The IRR of the DPA took effect on 9 September 2016, which is fifteen (15) days after it was 
published in the website of the Official Gazette on 25 August 2016. Note that Section 72 of the 
IRR explicitly provides for its effectivity fifteen (15) days after its publication.  
 
 
Section 3 of the IRR provides that “consent shall be 
evidenced by written, electronic or recorded means.” Is 
there a specific format for such consent? What are the 
acceptable evidence of such consent? 

 
For the purpose of complying with the provisions of the law, any of the three (3) formats 
prescribed (i.e., written, electronic or recorded) may be adopted by a personal information 
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controller (PIC) when obtaining the consent of a data subject. Nonetheless, it should be 
emphasized that, regardless of its format, consent must always be freely given, specific, and 
informed. 
 
 
Is an email of a data subject acceptable evidence as 
electronic means? 

 
It is possible to consider an email as evidence of consent, subject to the rules on 
authentication provided under the Rules of Court, and the Rules on Electronic Evidence. 
 
 
As regards a valid retention period for personal data, can 
consent be given for “any future legitimate use by the 
business”? 
 
To recall, part and parcel of the definition of consent (of a data subject) is that it must be 
specific and constitutes an informed indication of will.1 Permission given for “any future 
legitimate use by the business” is tantamount to a blanket authorization. This is a clear 
departure from the requirement that it be specific and informed, thereby removing it from 
the definition of a valid consent of a data subject. 
 
Note further that consent given to particular processing of personal data must also be time-
bound in relation to the declared, specified, and legitimate purpose of such processing.2 It 
cannot be perpetual. Consequently, retention of personal data shall only for as long as 
necessary:  
 

a. for the fulfillment of the declared, specified, and legitimate purpose, or when the 
processing relevant to the purpose has been terminated; 

b. for the establishment, exercise or defense of legal claims; or 
c. for legitimate business purposes, which must be consistent with standards followed 

by the applicable industry or approved by appropriate government agency.3 
 
In some specific cases, retention of personal data may be allowed by law.4 
 
 
In Sections 26, 27 and 28 of the IRR, the phrase “where 
appropriate” was used. When is it appropriate? 

 
The cited provisions relate to the different types of security measures PICs and Personal 
Information Processors (PIPs) are obliged to adopt in the course of their personal data 
processing operations. In so doing, they are expected to take into account their respective 
contexts, with all attendant circumstances. 
 
Corollarily, these same factors would serve as bases for the NPC when evaluating if 
“reasonable and appropriate” measures are being implemented by a PIC or PIP vis-à-vis its 
data processing activities. 

                                                      
1 see: RA 10173, §3(b). 
2 IRR of RA 10173, §19(a)(1). 
3 id., §19(d)(1). 
4 id., §19(d)(2). 
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In determining the level of security appropriate for a PIC or PIP, the Commission shall take 

into account the nature of the personal data that requires protection, the risks posed by the 

processing, the size of the organization and complexity of its operations, current data privacy 

best practices, and the cost of security implementation. 5  

 
To illustrate, a PIC that does not make use of electronic media or computer systems in its 
processing activities would have to focus its efforts in developing policies and procedures 
that relate to manual processing or paper-based systems. 
 
 
Are all those required to register also obliged to comply 
with the security measures set forth in Rule VI? 
 
Rule VI of the IRR, which relates to “Security Measures for the Protection of Personal Data”, 
applies to all PICs and PIPs. 
 
 
Section 28(g) vis-à-vis Section 67 of the IRR. Could an 
overview be provided concerning the obligation by PICs 
to adopt encryption technology, considering there are no 
guidelines yet on this subject.  
 
The NPC has issued already Circular No. 16-01, which concerns the security of personal data 
in government agencies. While the issuance pertains to government entities, its provisions 
may nevertheless be used as guidance by the private sector. 
 
Some provisions thereof that take up the subject of encryption include the following: 
 

1. Section 8. Encryption of Personal Data. All personal data that are digitally processed 
must be encrypted, whether at rest or in transit. For this purpose, the Commission 
recommends Advanced Encryption Standard with a key size of 256 bits (AES-256) as 
the most appropriate encryption standard. 

2. Section 18. Online Access to Personal Data. Agency personnel who access personal data 
online shall authenticate their identity via a secure encrypted link and must use 
multi-factor authentication. Their access rights must be defined and controlled by a 
system management tool. 

3. Section 24. Emails. A government agency that transfers personal data by email must 
either ensure that the data is encrypted, or use a secure email facility that facilitates 
the encryption of the data, including any attachments. Passwords should be sent on a 
separate email. It is also recommended that agencies utilize systems that scan 
outgoing emails and attachments for keywords that would indicate the presence of 
personal data and, if appropriate, prevent its transmission.   

4. Section 26. Portable Media. A government agency that uses portable media, such as 
disks or USB drives, to store or transfer personal data must ensure that the data is 
encrypted. Agencies that use laptops to store personal data must utilize full disk 
encryption. 

 
 

                                                      
5 id., §29. 
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If a PIC employs more than two hundred fifty (250) 
persons but less than one thousand (1,000), is it 
automatically required to register? 

 
Yes. Section 47 of the IRR states that PICs or PIPs that employ at least two hundred fifty 
(250) persons must register their data processing systems with the NPC. Those that maintain 
fewer employees would ordinarily be exempted from registration, unless any of the 
conditions set out in the same provision is determined to be present. 

 
 
If a PIC employs more than two hundred fifty (250) 
persons but it believes that its processing does not pose a 
risk to the rights and freedoms of data subjects, is it still 
required to register? 
 
Yes. Any PIC or PIP that maintains at least two hundred fifty (250) employees is required to 
register its data processing systems with the Commission. The condition that a processing 
operation of a PIC or PIP poses a risk to the rights and freedoms of data subjects only comes 
into play when a PIC or PIP has employees whose number fall below such threshold. In that 
case, it is one of three possible conditions that would still render as mandatory the 
registration by the PIC or PIP of its data processing systems with the NPC. 
 
 
Will a PIC that has separate systems for employee 
information and healthcare professionals’ information be 
allowed to register only the latter system, or would both 
systems have to be registered, albeit separately? 
 
Both systems must be registered with the NPC. As per the relevant provision of the IRR, a 
PIC or PIP that employs fewer than two hundred fifty (250) persons shall not be required to 
register its data processing systems, unless the processing it carries out is likely to pose a 
risk to the rights and freedoms of data subjects, the processing is not occasional, or the 
processing includes sensitive personal information of at least one thousand (1,000) 
individuals.6 When any of such conditions are met, a PIC or PIP must register all its data 
processing systems. The language of the IRR does not limit the application of the registration 
requirement to those processing systems that meet any of the three (3) conditions identified. 
 
 
When is personal data processing likely to pose a risk to 
the rights and freedoms of data subjects? 
 
The language of the DPA provides little guidance on this subject. It is worth noting, 
however, that the law is largely based on Directive 95/46/EC of the European Union, which 
has since been replaced by Regulation 2016/679, also known as the General Data Protection 
Regulation (GDPR). The GDPR, which is set to take effect in May 2018, offers some 
illumination in this regard, to wit: 
 

“The risk to the rights and freedoms of natural persons, of varying likelihood 

                                                      
6 IRR, §47. 
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and severity, may result from personal data processing which could lead to 
physical, material or non-material damage, in particular: where the processing 
may give rise to discrimination, identity theft or fraud, financial loss, damage to 
the reputation, loss of confidentiality of personal data protected by professional 
secrecy, unauthorised reversal of pseudonymisation, or any other significant 
economic or social disadvantage; where data subjects might be deprived of 
their rights and freedoms or prevented from exercising control over their 
personal data; where personal data are processed which reveal racial or ethnic 
origin, political opinions, religion or philosophical beliefs, trade union 
membership, and the processing of genetic data, data concerning health or data 
concerning sex life or criminal convictions and offences or related security 
measures; where personal aspects are evaluated, in particular analysing or 
predicting aspects concerning performance at work, economic situation, health, 
personal preferences or interests, reliability or behaviour, location or 
movements, in order to create or use personal profiles; where personal data of 
vulnerable natural persons, in particular of children, are processed; or where 
processing involves a large amount of personal data and affects a large number 
of data subjects.”7 

 
 
What is the consequence of a PIC or PIP’s failure to 
register its data processing systems with the NPC, based 
on the belief that its processing does not pose a risk to the 
rights and freedoms of data subjects, and it is later 
proven that such risk exists? Will the PIC or PIP be held 
liable for not complying with the registration 
requirement? 
 
As per the provisions of the DPA, non-compliance with the registration requirement per se is 
not a criminal offense. However, it may lead to administrative penalties and/or fines based 
on policies that the NPC may develop and implement pursuant to its mandate. Moreover, in 
the event of a breach or when a data subject files a complaint with the NPC against a PIC or 
PIP, any ensuing investigation or audit undertaken by the Commission will necessarily 
involve an assessment of the compliance status of the entity with the provisions of the law, 
its IRR, and any relevant issuance of the Commission—including those pertaining the 
registration of data processing systems. 
 
In view of the foregoing, PICs and PIPs are advised to observe due diligence in making an 
assessment of their data processing systems or operations, particularly their potential impact 
on the rights and freedoms of data subjects. In case of doubt, the law itself offers guidance as 
regards the proper approach to adopt when interpreting the law and any of its provisions. 
Thus: 
 

“Any doubt in the interpretation of any provision of this Act shall be liberally 
interpreted in a manner mindful of the rights and interests of the individual 
about whom personal information is processed.”8 

 
 

                                                      
7 Regulation (EU) 2016/679, Whereas Clause (75). 
8 RA 10173, §38. 
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When is processing not occasional? 
 
Processing is not occasional when there is regularity and recurrence of the processing.  
 
 
Section 47 provides that the contents of registration shall 
include the name and contact details of the compliance or 
data protection officer, does the data protection officer 
have to be located in the Philippines?  

 
The NPC has issued its Advisory No. 2017-01 (Designation of Data Protection Officers 
[DPO]), which provides for guidelines regarding the mandatory designation, general 
qualifications, position, duties, and responsibilities of a DPO and Compliance Officer for 
Privacy (COP). While the Advisory is silent as regards the possibility of a DPO/COP being 
located outside the Philippines, the language thereof allows for such a scenario, provided 
that the concerned DPO/COP is able to fulfill his or her functions, as laid out in the 
issuance. Other requirements set out in the Advisory should also be met. 
 
 
Section 48 of the IRR provides that the NPC shall be 
notified when the automated processing becomes the sole 
basis for making decisions about a data subject, 
particularly when the decisions would significantly affect 
the data subject. Please clarify and give an example where 
automated processing will be a basis for making 
decisions. 

 
Please see diagram below on the requirement for notification: 
 

 
 

 
A possible scenario wherein automated processing is the sole basis for making a decision 
about a data subject, and where such decision would significantly affect the data subject 
would be that wherein an individual’s loan application—which necessarily includes his or 
her personal data—is automatically processed by a financial institution or credit facility, 
such that said automated processing directly results in the approval or denial of the 
application. 
 
 
Section 67 of the IRR provides that PICs and PIPs shall 
register with the NPC their data processing systems or 
automated processing operations within one (1) year after 
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the effectivity of the Rules. Further, Section 47(b) 
provides that procedure for registration shall be in 
accordance with the Rules and other issuances of the 
NPC. Is there a specific format or template that may be 
used for registration?  

 
To date, the Commission does not impose any specific format or template relative to the 
registration and notification requirements for personal data processing systems and 
automated processing operations, respectively. For the purpose of determining the 
compliance by PICs and PIPs with the law and its IRR, adherence to the requirements set out 
in Sections 47 and 48 of the IRR will be deemed sufficient.  As an initial step of the 
registration of data processing systems, a form requiring information about the data 
protection officer of the PIC or PIP may be downloaded from the website of the Commission 
(privacy.gov.ph). 
 
 
When will the procedure for registration be released? 
 
There is no particular time frame being considered as regards the drafting and release of a 
more specific procedure concerning the registration of data processing systems. Rest 
assured, however, that the NPC will come out with the appropriate announcement should 
any document featuring such a procedure be issued. 
 
 
Is there a timeframe for monitoring and compliance?  
 
To be sure, the Commission has compliance and monitoring functions to ensure effective 
implementation of the DPA, IRR and other issuances.9 At present, these functions are 
primarily triggered by complaints or reports filed with the Commission, which necessitate 
the conduct of investigations or audits by its concerned offices. However, it should be 
emphasized that even absent such initiatives from the Commission, all PICs and PIPs are 
expected to comply with the provisions of the DPA and its IRR as soon as these policies 
entered in to force. 
 
 
Will the NPC issue a certification of compliance with the 
DPA?  
 
The Commission is currently in the process of developing its monitoring and compliance 
framework, which could possibly include the issuance of certifications of compliance in 
favor PICs and PIPs. 
 
 
Section 5(a) of the NPC Circular 16-01 provides that 
“[t]he personal information controller shall also include 
in the report the name of a person and his or her contact 
information.” Whose name shall be included in the 
report?  

 

                                                      
9 IRR, §9(d) 
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The document in question refers to the then draft circular on Data Breach Notification. Please 
note that the final circular on this subject is now NPC Circular No. 16-03 (Personal Data 
Breach Management), which was issued on 10 October 2016. 
 
As per the specific provision raised, the person referred therein is the Data Protection Officer 
(DPO), whose identity and contact information must be included in the notification required 
to be communicated to the Commission. 
 
For your guidance. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
IVY D. PATDU 
Officer in Charge 
Deputy Privacy Commissioner 
Policy and Planning 


