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PURPOSES”; SCOPE; DATA PROTECTION OFFICER 

 

 
 
Dear '''''''''' ''''''''''''''''''''''''''''''''''', 
 
This pertains to your queries received by the National Privacy Commission (NPC) on 9 
January 2017, via email. Specifically, your questions pertain to the following: 
 

a. Data Sharing between Private Entities. Whether or not a data sharing agreement (DSA) 
is necessary between affiliated companies that share data even if such sharing is not 
for commercial purposes; if not, whether the consent of the data subject to such 
sharing is sufficient for the purpose of complying with the provisions of Data 
Privacy Act (DPA). How is the term “commercial purpose” defined; 

 
b. Scope of the Law. Whether or not the provision of the DPA excluding from its scope 

information necessary for public authorities to carry out their functions, includes 
information disclosed by private entities to government entities in relation to certain 
regulatory or reportorial requirements (e.g., information contained in the General 
Information Sheet [GIS], as submitted to the Securities and Exchange Commission 
[SEC]; tax returns filed with the Bureau of Internal Revenue (BIR); and Employee 
Data Forms submitted to the Social Security System [SSS]); thus, compliance with 
these regulatory or reportorial requirements do not require the execution of a data 
sharing agreement; 
 

c. Designation of a Data Protection Officer (DPO). Whether or not, in the case of several 
affiliated or related companies, a different or separate DPO should be appointed for 
each company or affiliate, or is it possible that only one (1) DPO is appointed by such 
companies who will ensure their compliance with the DPA. 

 
 
 
 
 



 

 

 
Data Sharing between Private Entities 
 
Data sharing is allowed when it is expressly authorized by law and adequate safeguards are 
in place, including adherence by the parties thereto to the general principles of transparency, 
legitimate purpose, and proportionality.1 
 
In the private sector, it is permitted if the consent of the data subject is obtained, and certain 
conditions provided in the Implementing Rules and Regulations (IRR) of the DPA are 
complied with.2 One such condition requires the execution of a DSA if sharing is carried out 
for commercial purposes.3 The term “commercial purpose” is read in its ordinary meaning 
and refers to any activity with the ultimate purpose of gain or profit. 
 
Data sharing between private sector entities is generally presumed to be in pursuit of some 
commercial objective or purpose, as is the compliance by such entities with the DSA 
requirement prior to any data sharing arrangement. This view is consistent with Section 38 
of the DPA, which calls for an interpretation of the law that is mindful of the rights and 
interests of data subjects. Accordingly, it is incumbent upon a private sector entity seeking to 
exempt itself from the DSA requirement to overcome the aforesaid presumptions. 
 
 
Scope of the Law 
 
Section 4(e) of the DPA provides for the non-applicability of the law on information 
necessary for public authorities to carry out their constitutionally- or statutorily-mandated 
functions. By implication, this would include personal data that are being submitted to 
government regulatory agencies in furtherance of the latter’s mandate. 
 
The Commission stresses, however, that the exemptions provided in the law are not, in any 
way, absolute or without qualifications. The IRR clarifies this point by stating that the 
exemption is “only to the minimum extent of collection, access, use, disclosure or other 
processing necessary to the purpose, function, or activity concerned.”4 
 
As regards data sharing agreements involving government agencies, NPC Circular No. 
2016-02 shall govern, in relation to the provisions of the DPA and its IRR. The Circular also 
covers personal data under the control or custody of a private entity that is being shared 
with or transferred to a government agency.5 Regarding DSAs, it provides that, 
notwithstanding the DSA requirement, nothing in the issuance “shall be construed as 
prohibiting or limiting the sharing or transfer of any personal data that is already authorized 
or required by law”.6 Thus, if the transfer or sharing of personal data by a private sector 
entity to a government agency is required by a statute or is pursuant to one, there is no need 
for a DSA between the parties. 
 
 
Data Protection Officer (DPO) 
 

                                                      
1 IRR, §20(a). 
2 id., §20(b). 
3 id., §20(b)(2). 
4 id., §5. 
5 NPC Circular No. 2016-02, §2. 
6 id., §1. 



 

 

The DPA and its IRR require the designation of a data protection officer (DPO) by personal 
information controllers (PICs) and personal information processors (PIPs). The DPO is 
accountable for ensuring the compliance by the PIC or PIP with the DPA and other 
applicable laws and regulations for the protection of data privacy and security.7 
 
For the purpose of determining compliance, the NPC shall, in the main, treat each natural or 
juridical person engaged in the processing of personal data—whether as PIC or PIP—as a 
separate entity. This would require each entity to appoint or designate of a separate and 
distinct DPO, regardless of their relationship under corporation law. 
 
The principle aims to highlight the importance ascribed by the law to data privacy and data 
protection, which the Commission expects PICs and PIPs to emulate. It is important to note 
that the consent requirement for data sharing, even when carried out between related 
companies, proceeds from the same rationale.8 
 
Nonetheless, the Commission is aware of policies on this matter in other jurisdictions. It is 
not oblivious to the fact that, in some areas, a common DPO is allowed between and among 
two or more related organizations or entities. Accordingly, the NPC shall assess, on a case to 
case basis, requests by related PICs and PIPs to designate a common DPO. Various factors 
will be take into account, such as the capacity of the DPO, the complexity of the processing 
operations involved, and the volume of personal data being processed. 
 
For your reference. 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
RAYMUND ENRIQUEZ LIBORO 
Privacy Commissioner and Chairman 

                                                      
7 RA 10173, §21(b) and §14; IRR, §26(a). 
8 see: IRR, §20(b)(1). 


